lördag 20 februari 2016

Jag vill Jag kan Jag njuter!!

Njuter!!!
Kände att det var dags för ett inlägg som tar upp status avseende rehab och träning, så här 15 veckor efter min tibiaosteotomi.

Nu går det framåt med stormsteg och känslan är så underbar


 • Jobbprocenten ökar
  Egentligen är jag sjukskriven på heltid till 28/2 och därefter på halvtid till sista april - men jag har fått lov av läkaren att styra det som jag själv känner att jag vill och kan. Den 28 december började jag därför 2 timmar om dagen - till största delen hemifrån. Sen blev det dags att gå upp till halvtid den 2 februari. Och på måndag är det äntligen dags att gå upp till 75 % Tror det kommer funka alldeles ypperligt. Tycker det har varit lite hattigt, blir varken hackat eller malet när jag jobbar så lite som jag gjort tidigare - men det har varit superskönt att känna att jag kom tillbaks steg för steg.

 • Släpper kryckorna inomhus
  Behöver fokusera rätt rejält för att lära mig gå igen - men det går! ;) Främst inomhus och på plan mark, men det börjar bli bättre och bättre i trapporna och ute också.


Nytt rehabprogram - som börjar likna träning på riktigt!!

1,5 timme tar det att köra igenom det nu - och då kör jag bara 2 set bestående av 15 reps av varje (båda benen där det är enbensövningar) än så länge. 
Programmet består av:
 • Step upp på steg, dvs upp och ner på en stepbräda. Hade lite extrahöjd i fredags 
 • Step upp sidovis, dvs upp och ner på en stepbräda från sidan
 • Knäböj med boll bakom ryggen - ner till 90 grader nu
 • Utfall framåt
 • Utfall steg åt sidan
 • Sittande benpress i maskin - ner till 90 grader nu
 • Bäckenlyft, lårcurl och sen rumplyft till en rak linje knä - huvud
  Den här övningen är GÔRSKETAJOBBIG!!!
 • Tåhäv på stepbräda
 • Sätta och resa mig (90 grader) med vikter i händerna
 • "Jorden runt", dvs stående höftlyft utåt, inåt, bakåt och framåt med i dragapparat
 • Lite stretch på det.
Rehabpassen ligger varannan dag

Cyklingen då

Jag fick ett ok från sjukgymnasten på att köra upp till 40 minuter - men det räcker med den tiden tycker han. Får dessutom gå från lätt mot lite mer moderat nivå. 

Testade det i förrgår genom att lägga in 4 stycken 15 sekundare på maximal kadens. Ja, maximal kadens jag kunde komma upp i för tillfället (145). Vilken ljuvlig känsla!! 

Sen var jag ute och körde idag också. Samma runda som senast men det var "liiite" tyngre idag. 1 dm snö gör sitt till :D 50 minuter tog det och maxpulsen låg 15 slag hörgre medan snittpulsen låg 13 slag högre. Det blev inte bara ett rörlighetsträningspass idag - utan det kändes verkligen som ett pass på hojen idag!

Cyklingen kör jag varje dag. De dagar som inte är rehabdagar blir det i kombination med rörlighetsträning.

Annan träning då

Kör styrketräning, och numer även stakmaskin, ihop med rehabpassen, dvs varannan dag. Övriga dagar blir det styrketräning hemma, eller bara rörlighetsträning ihop med cyklingen.

Har dessutom dragit igång PT-pass med bästa Åsa igen också. Varannan fredagän så länge. Och på fredag ska vi gå igenom kosten också. Vet ju egentligen vad som gäller... men har inte hållt mig till det sen juli, och behöver få koll på den med tanke på hur mycket mindre jag gör åt idag jämfört med tidigare.

Summering


Rehabpassdagen innebär vanligtvis 2 - 2,5 timmes träning (varannan dag)
Övriga dagar innebär vanligtvis 0,5 - 1 timmes träning (varannan dag)
Den här veckan kommer sluta på ca 8 timmar om morgondagens planering håller.

Kan tillägga att jag är den enda på gymmet som kryckar mig rung där inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar